Arhiva objava

Luka Ilić: Teološka biografija Matije Vlačića Ilirika – Proces radikalizacije u Flaciusovoj misli

200.00 kn

Naslov izvornika: Theologian of Sin and Grace. The process of Radicalization in the Theology of Matthias Flacius Illyricus
Jezik izvornika: Engleski
Prijevod: doc. dr. sc. Marina Miladinov
Broj stranica: 348
Godina izdanja: 2021.
ISBN: 978-953-7307-35-6
Uvez: Meki
Biblioteka: Folia Protestantica Croatica

Kao peti svezak biblioteke Folia Protestantica Croatica upravo je izašla Teološka biografija Matije Vlačića Ilirika autora Luke Ilića.

Opis

Kako sam naslov knjige navodi, radi se o »teološkoj biografiji« usredotočenoj na glavne prijelomne točke poput brojnih selidbi i progonstva iz različitih gradova, pri čemu se uočavaju tri osnovne faze u Vlačićevoj radikalizaciji kao rezultat izvanjskih čimbenika i turbulencija u njegovu osobnom akademskom životu i teološkoj karijeri. No na sreću tu se nipošto ne radi o hagiografiji. Iako je Ilić s pravom ponosan na važna dostignuća svoga zemljaka, ne ustručava se kritizirati njegovu nepopustljivost. Rezultat je kvalitetna teološka biografija koja će znatno pridonijeti poznavanju ovog briljantnog i kontroverznog reformatora.

O autoru

Dr. sc. Luka Ilić, teolog i povjesničar reformacije, rođen je 1969. godine u Karlovcu. Protestantsku teologiju i povijest studirao je u inozemstvu. Diplomirao je na Protestantskom teološkom fakultetu u Bruxellesu, magistrirao na Vrije Universiteit u Amsterdamu, a doktorirao crkvenu povijest na Evangeličkom (luteranskom) fakultetu u Philadelphiji (Sjedinjene Američke Države). Prerađenu disertaciju objavio je kod nakladnika Vandenhoeck & Ruprecht u Göttingenu. Radio je kao profesor na Visokom evanđeoskom teološkom učilištu u Osijeku i kao znanstveni suradnik na Leibnizovu institutu za europsku povijest u Mainzu u razdoblju od 2010. do 2014. Kao svećenik je pak radio u Zemunu, Haddon Heightsu, New Jerseyju i nakratko u Rijeci. Od svibnja 2014. živi i radi kao župnik evangeličko-luteranske crkve u Württembergu, u mjestu Balzheim. Objavio je šezdesetak stručnih i enciklopedijskih radova i izlagao na brojnim znastvenim skupovima u Hrvatskoj (Dani Frane Petrića na Cresu, Marulićevi dani u Splitu itd.) i inozemstvu (Sixteenth Century Society and Conference, American Society of Church History, International Congress for Luther Research, International Congress on Calvin Research, Frühjahrstagung zur Wittenberger Reformation, Refo500 Conference, St Andrews Book Conference, American Academy of Religion itd.). Surađuje u organiziranju simpozija o Vlačiću u Labinu od 2006. godine, a radio je i na priređivanju trećeg i četvrtog zbornika s labinskog simpozija. Član je uredništva više znanstvenih časopisa poput Reformation & Renaissance Review: Journal of the Society for Reformation Studies, Stati inu obstati: revija za vprašanja protestantizma (Ljubljana) i CRIS: časopis povijesnog društva Križevci, kao i redoviti suradnik Lutherbibliographie za časopis Lutherjahrbuch. S Tulliom Voranom autor je mrežne stranice www.flacius.info labinskog Narodnog muzeja, pokrenute 2009. godine. Prigodom 500. obljetnice reformacije dobio je Lutherovu medalju i zahvalnicu Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj, a 2020. nagradu grada Labina za kontinuirano proučavanje djela Matije Vlačića Ilirika i promociju Labina. U Hrvatskoj je objavio knjigu Milost, vjera i grijeh: teologija Matije Vlačića Ilirika (Pula, 2014.).

Izvadak iz knjige

Preuzmi

Arhiva objava Arhiva objava