Lidija Matošević: Petsto godina kasnije

Arhiva objava

Lidija Matošević: Petsto godina kasnije

Naslovnica knjige Petsto godina kasnije autorice Lidije Matošević.

U nakladi Katoličke izdavačke kuće i časopisa Služba Božja objavljena je knjiga izv. prof. dr. sc. Lidije Matošević pod naslovom: Petsto godina kasnije: Što nam je reformacija donijela, a što odnijela?

Ova knjiga, koja na svjetlo dana dolazi pet godina nakon velike obljetnice, predstavlja značajan doprinos sustavnijoj artikulaciji reformacijskih tema na hrvatskom jezičnom teološkom prostoru. Autorica u okviru ukupno dvanaest tekstova tematizira pitanja vezana uz problematiku geneze reformacije, njezinog tijeka i posljedica.

Sasvim u skladu sa zadatkom najavljenim već u samom naslovu knjige, autorica o reformaciji i njezinim dometima razmišlja kritički te govori ne samo o ‘blagodatima’ koje je protestantizam iznjedrio te njima obdario ekumensko kršćanstvo, već vrlo otvoreno i o onim dijelovima razvoja protestantizma koji predstavljaju djelomičan ili čak posvemašnji ‘gubitak’ ili barem neprimjereno zanemarivanje vrijednih sadržaja iz zajedničke riznice ekumenskog kršćanstva.

Zajedničko je obilježje svih dvanaest teoloških tekstova u knjizi da su im teme jasno artikulirane i iznesene preciznim, jednostavnim i čitljivim jezikom, koji s lakoćom mogu pratiti ne samo teolozi i studenti teologije, nego i znatno širi krug čitatelja. S obzirom da u teološkoj literaturi o reformacijskim temama na hrvatskom jeziku prevladavaju katolički tekstovi i pristupi, ova je knjiga zanimljiva već i zbog toga što u njoj reformaciju i njenu teologiju predstavlja i vrednuje teologinja koja dolazi iz reformacijske baštine. Primjetno je njeno nastojanje oko objektivnosti, konstruktivnih ekumenskih perspektiva, pomirenja i zajedničkih kršćanskih temelja vjere.

Knjiga obuhvaća 272 stranice u tvrdom uvezu, cijena je 160 kn, a recenzenti su prof. dr. sc. Jure Zečević i prof. dr. sc. Miroslav Volf. Sve informacije o narudžbama mogu se dobiti od izdavača: sluzbabozja@kbf-st.hr

Arhiva objava