Izložba u Osijeku i predavanje u Zagrebu

Arhiva objava

Izložba u Osijeku i predavanje u Zagrebu

Iako je Dan reformacije iza nas, i dalje se odvijaju brojni događaji posvećeni 500. obljetnici reformacije. Evo detaljnijih informacija o jednom predavanju i jednoj izložbi. 

Hrvatski prevoditeljsko-izdavački pothvat u Urachu (1561.–1565.) naslov je predavanja kojeg će prof. dr. sc. Alojz Jembrih održati u ponedjeljak, 13.11.2017. u 18h, u Klubu sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika, Frankopanska 5a, Zagreb.

U prigodi 500. obljetnice Reformacije više je nego opravdano progovoriti o pothvatu (projektu) hrvatskih protestanata u Urachu, čiji su uradci integralni dio hrvatske kulturne, književnojezične i biblijske baštine. Hrvatski prevoditeljsko-izdavački pothvat u Urachu (1561. – 1565.) zanimljiv je danas iz više istraživačkih gledišta: 1. povijesti Reformacije u Hrvata i Europi; 2. povijesti glagoljske i ćiriličke hrvatske tiskane knjige; 3. povijesti prijevoda Sv. pisma na hrvatski jezik; 4. povijesti hrvatskoga jezika; 5. povijesti knjižne ilustracije 16. stoljeća; 6. povijesti knjigovodstva tiskarske djelatnosti u 16. stoljeću; 7. povijesti uveza knjige.

Hrvatski su prevoditelji na naslovnicama knjiga uvijek isticali da su one prevedene na „harvacki jazik“. Stoga su Hrvatske protestantske knjige tiskane glagoljicom, ćirilicom i latinicom u Urachu navedenoga razdoblja dragocjeni svjedoci afirmacije samosvojnosti hrvatskoga jezika u 16. stoljeću pa sve do danas.

U predavanju će biti osvjetljene i druge okolnosti koje su pridonijele uspjehu spomenutoga projekta u doba reformacije u Urachu. Dr. sc. Alojz Jembrih redoviti je profesor u trajnom zvanju hrvatske književnosti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, na Odsjeku kroatologije, kao i dugogodišnji vanjski suradnik Teološkog fakulteta Matija Vlačić Ilirik. Znanstveno-istraživački rad prof. Jembriha obuhvaća povijest hrvatske knjiženosti i jezika, leksikografije, dijalektologije, slavistike, hrvatske kulture, hrvatskoga školstva, kajkavske književnojezične baštine i gradišćanskohrvatske književnosti i jezika, te hrvatske književnopovijesne protestantistike. Na svečanoj Akademiji povodom obilježavanja 500 godina Reformacije u Europi, 31. listopada 2017. u Zagrebu, prof. Jembrihu dodijeljeno je Priznanje za izniman doprinos proučavanju hrvatskog protestatnskog tiskarstva u 16. st.

U povodu 500. godišnjice reformacije Muzej Slavonije i Evangelička (luteranska) crkva u RH Crkvena općina Osijek pozivaju vas da u Zgradi Glavne straže (Trg Svetog Trojstva 2, Osijek) od 19. listopada 2017. do 28. siječnja 2018. posjetite izložbu 500 godina reformacije – Povijesni tragovi i baština osječkih evangelika – luterana. Na izložbi ćete vidjeti neke od predmeta vezanih za reformaciju koje čuva Muzej Slavonije, ali i po prvi puta baštinu koju čuva Evangelička crkvena općina Osijek.

Arhiva objava