Enoh Šeba: Tko to tamo sluša?

Arhiva objava

Enoh Šeba: Tko to tamo sluša?

Naslovnica knjige Tko to tamo sluša Enoha Šebe

U nakladi Teološkog fakulteta Matija Vlačić Ilirik objavljen je četvrti svezak biblioteke Folia Protestantica Croatica: Tko to tamo sluša? autora Enoha Šebe.

Postoje neke radnje, običaji i aktivnosti koje toliko intenzivno doživljavamo kao bazični dio svakodnevice da ih praktički više i nismo svjesni. Obavljamo ih skoro pa automatski, a gotovo nikad ih ne preispitujemo. Slično se može dogoditi i crkvi s propovijedanjem. Upravo zato je moguće da iz nedjelje u nedjelju slušamo slične propovijedi, a da nikada niti ne pokušamo pronaći odgovore na pitanja poput: Kako su vjernici/slušatelji doista reagirali na poruku propovijedi? Zašto u propovijedanju slušatelji nemaju “pravo glasa”, iako je propovijedanje namijenjeno upravo njima (bez slušatelja i nema propovijedi? Postoji li neki način da se omogući davanje povratne informacije o odslušanim propovijedima i tako izbjegne da jedina reakcija bude nezadovoljno mrmljanje ili ogovaranje? Može li propovijedanje postati više “zajednička” služba svih članova, a vjernici postati više od pasivnih primatelja koji nemaju puno izbora? Kako to da baptisti zastupaju osobnu odgovornost svakog vjernika, a u propovijedanju je sva odgovornost isključivo na propovjedniku? Mogu li vjernici nekako pomoći propovjedniku/pastoru i podijeliti to “breme odgovornosti” na blagoslov čitave crkve?

Sve su ovo pitanja o kojima Enoh Šeba progovara u svojoj knjizi Tko to tamo sluša? Kroz pregled nekih suvremenih propovjedničkih trendova on čitateljima predstavlja jasno izražen zaokret prema slušateljima i njihovoj aktivnoj ulozi u propovijedanju. Detaljnije analizirajući dijaloško propovijedanje on ujedno promišlja stavove i praksu propovijedanja u baptističkim zajednicama, te procjenjuje kakve bi učinke mogla imati primjena takvog poimanja propovijedanja i slušanja propovijedi na našem domaćem tlu. U zaključku, autor nudi neke ideje kako potaknuti veću uključenost slušatelja i preuzimanje odgovornosti za službu propovijedanja, pomoći redefinirati propovjednikov autoritet i ulogu, izgraditi snažniju vezu između iskustava slušatelja i biblijskog svjedočanstva, a na koncu i kako transformirati očekivanja koja i propovjednik i slušatelji najčešće imaju od propovijedi.

Recenzenti su dr. sc. Daniel Brkić i dr. sc. Danijel Berković.

Sve informacije o knjizi i narudžbama možete pronaći ovdje.

Arhiva objava