Utjecajna feministička teologinja Elisabeth Schüssler Fiorenza dolazi u Zagreb!

Arhiva objava

Utjecajna feministička teologinja Elisabeth Schüssler Fiorenza dolazi u Zagreb!

Elizabeth Schussler Fiorenza

U organizaciji Sveučilišnog centra za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik rimokatolička teologinja Elisabeth Schüssler Fiorenza održat će u srijedu, 16. svibnja, u 18 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14), predavanje Feminism, Religion and Theology (Feminizam, religija i teologija).

Elisabeth Schüssler Fiorenza redovna je profesorica Harvard Divinity School harvardskog sveučilišta, predavala je na brojnim fakultetima i visokim školama te bila urednica, osnivačica i suradnica časopisa i publikacija posvećenih feminističkoj teologiji. Bila je i prva žena izabrana za predsjednicu utjecajnog Society of Biblical Literature. Njezine knjige prevedene su na tridesetak jezika i pripadaju samom vrhu svjetske feminističke teologije. Najpoznatiju od njih, Njoj na spomen: feministička teološka rekonstrukcija početaka kršćanstvaobjavio je Teološki fakultet Matija Vlačić Ilirik 2011. u prijevodu Marine Schumann.

U knjigama u kojima se bavi ulogom žena u ranome kršćanstvu, Schüssler Fiorenza na temelju istraživanja često zanemarenih činjenica kršćanske povijesti, tvrdi da žene upravo u tom razdoblju imaju ključnu ulogu za daljnji tijek i razvoj kršćanstva. Bavi se i ulogom žena u Crkvi i njezinim strukturama te ukazuje da ona danas u mnogim kršćanskim sredinama ne odražava onaj  položaj i važnost koju su žene imale na samim počecima kršćanstva. Poznata je njezina rečenica: «Marginalizacija žena u kršćanstvu svoje korijene ima u patrijarhalnim počecima Crkve». Lidija Matošević, teologinja i urednica hrvatskog izdanja knjige Njoj na spomen, o autorici kaže:

Fiorenza otvara pitanje o oblicima neravnopravnosti žene u samoj kršćanskoj Crkvi te time nedvosmisleno poručuje da Crkva ne može biti uvjerljiva navjestiteljica Isusove poruke o oslobođenju potlačenih i marginaliziranih ukoliko za samim svojim religijskim stolom još uvijek čuva i njeguje različite oblike nejednakopravnosti.

O istoj temi teologinja Anna-Maria Gruenfelder kaže:

Žene koje danas nisu zadovoljne svojim statusom u Crkvi, a ne usude se artikulirati svoje nezadovoljstvo, djelo Elisabeth Schüssler Fiorenze prihvatiti će kao vodič kroz povijest kršćanstva koji ujedno motivira na promišljanje i osmišljavanje novih puteva.

Nakon suorganizacije gostovanja poznate časne sestre Terese Forcades i glasovitog svjetskog teologa Jürgena Moltmanna, Sveučilišni centar nastavlja ovaj niz organizacijom važnog događaja za feminističku teologiju u Hrvatskoj.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku, a ulaz je besplatan.

Arhiva objava