Svečana promocija prvostupnika/prvostupnica i magistara/magistri teologije

Arhiva objava

Svečana promocija prvostupnika/prvostupnica i magistara/magistri teologije

U srijedu, 16. studenog 2016. u auli rektorata Sveučilišta u Zagrebu održana je svečana promocija prvostupnika/prvostupnica i magistara/magistri teologije. Tijekom prethodne dvije godine zvanje prvostupnika teologije stekao je ukupno 21 student, a zvanje magistra teologije steklo je 13 studenata. Njih osamnaestero na ovoj je promociji primilo svoje diplome i na taj način okončalo važnu životnu i obrazovnu etapu. Pred više od stotinjak gostiju i uzvanika promoventima su se obratili rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras, prodekanica Teološkoga fakulteta Matija Vlačić Ilirik, doc. dr. sc. Lidija Matošević, voditelj studija Protestantska teologija prof. dr. sc. Siniša Zrinščak, te u ime osnivača predsjedavajući Senata Teološkog fakulteta Matija Vlačić Ilirik, Željko Mraz.

U svojem obraćanju rektor Boras je istaknuo zadovoljstvo što se studij izvodi u okrilju sveučilišta jer je doprinos protestantizma kako europskoj kulturnoj i civilizacijskoj sferi, tako i hrvatskom kulturnom naslijeđu neupitan. Studij Protestantska teologija, naznačio je rektor, izvrsno se uklapa u duh poštivanja i promicanja različitosti na zagrebačkom sveučilištu jer se uz njega izvode i drugi studiji vezani uz razne vjerske tradicije. Nadalje, budućnost ovakvoga studija on vidi u još tješnjoj suradnji s drugim sastavnicama sveučilišta i oblikovanju dvopredmetnih studija u kojima bi se teologija konstruktivno susretala s drugim disciplinama. Konačno, rektor je potvrdio kako njegova osobna pripadnost manjinskoj vjerskoj zajednici dodatno osnažuje senzbilitet i naklonost prema ovome studiju.

Prodekanica doc. dr. sc. Lidija Matošević osvrnula se na četrdeset godina povijesti Teološkog fakulteta Matija Vlačić Ilirik. Ustvrdila je da je sam čin osnivanja fakulteta u vrijeme socijalističke Jugoslavije, zapravo bio ne samo hrabar potez, nego i simbol otpora protiv getoizacije kakvu su tadašnje vlasti namijenile manjinskim vjerskim zajednicama. Umjesto povlačenja u geto, Fakultet je postao njegova suprotnost – mjesto susretišta drugih i drugačijih, poprište suradnje i razmjene što se očitovalo ne samo u sastavu nastavnog osoblja, nego i u raznovrsnosti među studentima. Iako su se otada društvene okolnosti uvelike izmijenile, novija povijest Fakultet također svjedoči o sličnim izazovima. Naime, unatoč načelno većoj slobodi djelovanja, postojeća zakonska regulativa je zapravo prijetila ponovno izolirati djelovanje Fakulteta i udaljiti ga od žarišta akademskog rada i postojanja. Na svu sreću, aktivan otpor takvoj prijetnji prepoznalo je Sveučilište u Zagrebu i otvorilo svoja vrata zbog čega se danas nalazimo ovdje. U tom smislu potpuno je opravdano reći da je Teološki fakultet Matija Vlačić Ilirik uspješno ispunio svoju misiju u proteklih četrdeset godina.

Nakon svečane prisege i podjele diploma, prof. dr. sc. Siniša Zrinščak je čestitao promoventima, pohvalio njihov naporan rad i trud, te zahvalio svima koji su ih podržavali tijekom studija. Jednako tako, naznačio da trebaju biti zadovoljni ostvarenim. Iako ih sada čeka izlazak na tržište rada gdje situacija svakako nije ohrabrujuća, izrazio je uvjerenje da će im njihov specifičan profil obrazovanja i formacija stečena tijekom studija pomoći da se snađu i pronađu dobar put čak i u ovako nepovoljnim okolnostima. Također je izrazio i nadu da će do sljedeće ovakve promocije biti okončan i proces osnivanja sveučilišnoga centra za protestantsku teologiju čime bi bila dovršena i puna integracija fakulteta u zagrebačko sveučilište. Završivši svoje obraćanje, voditelj studija je podijelio pohvalnice najuspješnijim studentima.

Željko Mraz je iz perspektive osnivača također bacio pogled na protekla četiri desetljeća. Iskazao je zahvalnost svima onima koji su, svatko na svoj način i prema mogućnostima, pomagali i podržavali Fakultet na njegovom putu i razvoju, a posljednjih je petnaest godina opisao kao pokušaj spašavanja Fakulteta. Pozivajući se na Lutherovu pjesmu Jaka tvrđa, Mraz je usporedio situaciju u vrijeme reformacije i sadašnje doba. Bez obzira na izazove i neizvjesnosti, Bog ostaje naša utvrda.

Skup je završen u nadi da će tijekom sljedeće godine kada se obilježava 500. godišnjica reformacije, doći do transformacije fakulteta u sveučilišni centar što će označiti novo razdoblje protestantske teologije na našim prostorima.

Arhiva objava