Svečana akademija povodom 500. obljetnice reformacije

Arhiva objava

Svečana akademija povodom 500. obljetnice reformacije

utorak, 31. listopada 2017. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu s početkom u 17 sati održat će se svečana akademija povodom 500. obljetnice Dana reformacije.
Izravan prijenos biti će na prvom programu Hrvatske radiotelevizije.

Akademija se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora g. Gordana Jandrokovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske g. Andreja Plenkovića te gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića.

Od 1517. i početka reformacije, temeljna načela tog pokreta (Samo Pismo – sola Scriptura, samo milost – sola Gratia i samo vjera – sola Fide) koji je obilježio duhovnu, političku, društvenu i kulturnu sliku Europe, imaju značajnog odjeka i hrvatskim zemljama. Usprkos snažnom protureformacijskom djelovanju, u Hrvatskoj se osnivaju i djeluju brojne protestantske crkve, a kontinuitet tog djelovanja vidljiv je sve do današnjih dana i djelovanja protestantskih i crkava reformacijske baštine koje su organizatori svečane akademije.

Svečanim obilježavanjem 500. obljetnice Dana reformacije, Hrvatska se pridružuje brojnim državama u Europi i svijetu koje obilježavaju ovaj važan dan u svjetskoj povijesti. Na svečanoj akademiji sudjelovat će predstavnici vjerskog, društvenog i političkog života Hrvatske, a bit će dodijeljena i posebna priznanja pojedincima koji su svojim radom doprinijeli afirmaciji protestantskih i crkava reformacijske baštine u Hrvatskoj. Za naš Centar posebno je važno da će među dobitnicima ovih priznanja biti i prof. dr. sc. Alojz Jembrih, te prof. dr. sc. Siniša Zrinščak.

Arhiva objava