Simpozij “Reformacije i revolucije”

Arhiva objava

Simpozij “Reformacije i revolucije”

Godišnji simpozij Hrvatskog filozofskog društva, pod naslovom Reformacije i revolucije, održat će se u Zagrebu (u Velikoj dvorani “Školske knjige”, Masarykova 28) od 14. do 16. prosinca 2017. godine. Svečano otvorenje simpozija bit će u četvrtak, 14. prosinca 2017., u 9 sati.

Na ovom interdisciplinarnom simpoziju, organiziranom povodom 500. obljetnice protestantske reformacije i 100. obljetnice Oktobarske revolucije, izlaganja će održati pedesetak znanstvenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Slovenije i Srbije, a tematska područja izlaganja kreću se u rasponu od filozofije, teologije, sociologije, politologije i prava do povijesnih znanosti, etnologije, povijesti umjetnosti i komparativne književnosti.

Program simpozija možete preuzeti ovdje, a cijela simpozijska publikacija može se pronaći na web-adresi: http://www.hrfd.hr/godisnji-simpozij-hrvatskog-filozofskog-drustva-2017-i-gostovanje-jurgena-moltmanna/

Osim toga, povodom simpozija “Reformacije i revolucije” organizator je doveo i Jürgena Moltmanna, jednog od najznačajnijih teologa 20. stoljeća, odnosno današnjice. Njegovim su gostovanjem obuhvaćena dva događanja:

– javni razgovor s Jürgenom Moltmannom pod naslovom Revolucija, vjera i budućnost (kao najava simpozija “Reformacije i revolucije”) srijeda, 13. prosinca 2017., u 19 sati, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (Ivana Lučića 3), dvorana 3;

– predavanje Jürgena Moltmanna pod naslovom Ernst Bloch, mesijanizam i socijalizam (kao plenarno predavanje na simpoziju “Reformacije i revolucije”), četvrtak, 14. prosinca 2017., u 9.30 sati, Velika dvorana „Školske knjige“ (Masarykova 28).

VAŽNO: Razgovor s Moltmannom u srijedu, koji će voditi Zoran Grozdanov, odvijat će se na engleskom jeziku. (Uz Hrvatsko filozofsko društvo, ovaj razgovor organiziraju Centar za integrativnu bioetiku i Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Sveučilišni centar za protestantsku teologiju “Matija Vlačić Ilirik” Sveučilišta u Zagrebu.) Predavanje u četvrtak Moltmann će održati na njemačkom jeziku. Tom će prilikom posjetiteljima biti uručen hrvatski prijevod cjelokupnog predavanja.

Jürgen Moltmann (1926.), professor emeritus Sveučilišta u Tübingenu, njemački je protestantski teolog čija su djela (primjerice, “Teologija nade” i “Raspeti Bog”, oba objavljena na hrvatskom jeziku u izdanju Ex librisa iz Rijeke) i javni angažman uvelike utjecali na “teologiju oslobođenja” i druge revolucionarne teološke i religiozne pokrete, ali i šire od toga, i to prvenstveno zbog njegova sudjelovanja u “šezdesetosmaškom pokretu” i neprekinutog dijaloga s Ernstom Blochom i drugim marksističkim misliteljima. Dobar uvid u život i misao Jürgena Moltmanna pruža intervju koji se može pronaći ovdje.

Arhiva objava