Arhiva objava

Reformacija: globalni događaj u lokalnoj perspektivi

13.14 

Jezik izvornika: Hrvatski
Uredili: Zoran Grozdanov i Marina Schumann
Broj stranica: 180
Godina izdanja: 2020.
ISBN: 978-953-7307-37-0
Uvez: Meki

Reformacija: globalni događaj u lokalnoj perspektivi je zbornik radova sa istoimenog znanstvenog simpozija posvećenog 500. obljetnici reformacije, koji je 24. studenoga 2017. godine u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zagrebu organizirao Sveučilišni centar za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik.

Biblioteka:

Opis

Godine 2017. diljem svijeta se obilježavala petstota godišnjica nastanka reformacijskog pokreta, koji je izmijenio ne samo religijsku, već i političku, društvenu i gospodarsku sliku Europe te ponajprije zapadnoga svijeta. Održavale su se brojne konferencije, objavljivao se značajan broj monografja posvećen ovoj važnoj godini u europskoj i svjetskoj povijesti. U tom pogledu, razmjerno vrlo malenom broju protestantskih vjernika u Hrvatskoj, i naša je zemlja doživjela određeni broj ne samo medijskih, već i akademskih doprinosa obilježavanju ovoga jubileja. Tom obilježavanju pridružio se i naš Sveučilišni centar za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik tako što je 24. studenoga 2017. godine u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zagrebu organizirao jednodnevni skup „Reformacija: globalni događaj u lokalnoj perspektivi“, čiji izbor radova ovdje donosimo.

Popis radova

Rasprave

Lidija Matošević
Što nam je reformacija donijela/odnijela? Protestantska egzistencija između jubilejskih lovorika i pokorničke apologije „odijeljene braće“

Ivan Šarčević
Franjo Asiški i Martin Luther. Prilog receptivnom ekumenizmu

Ankica Marinović
Pape i protestanti: od pape Ivana XXIII. do pape Franje

Maja Ćutić Gorup
Kapetani i namjesnici Pazinske knežije kao zaštitnici reformacije

Prinosi

Tomas Bremer
Katoličko-protestantski odnosi u zemlji reformacije danas

Elisabeth Schüssler Fiorenza
Feminizam, religija i te*logija

Jürgen Moltmann
Kršćanstvo, čovječanstvo i novi nacionalizam

Izvadak iz zbornika

Preuzmi

Arhiva objava Arhiva objava