Arhiva objava

Jadranka Brnčić: Scriptura sacra sui ipsius interpres – Uvod u biblijsku hermeneutiku

17.25 

Jezik izvornika: Hrvatski
Broj stranica: 209
Godina izdanja: 2022.
ISBN: 978-953-7307-40-0
Uvez: Meki
Biblioteka: Bibliotheca Flaciana

U nakladi Teološkog fakulteta Matija Vlačić Ilirik objavljen je XXIV svezak niza Bibliotheca Flaciana pod naslovom Scriptura sacra sui ipsius interpres: Uvod u biblijsku hermeneutiku autorice Jadranke Brnčić.

Opis

Jadranka Brnčić u ovoj knjizi jasno i dosljedno iznosi svu složenost tematike biblijske hermeneutike.

Njena precizna argumentacija i jasan pristup svakako predstavljaju značajan doprinos izučavanju hermeneutičke teorije i biblijskog teksta. K tome, ova knjiga prvi je sustavni pregled biblijske hermeneutike na hrvatskom jeziku, stoga će zasigurno pobuditi interes akademske zajednice, kao i zainteresirane javnosti.

Složenom problemu biblijske egzegeze autorica prilazi se iz očišta filozofijske i teološke hermeneutike te metoda interpretacije književnih tekstova. Čitateljima će omogućiti da budu uvedeni u biblijsku hermeneutiku na jednostavan i jasan način, no koji ne zanemaruje svu složenost hermeneutičkih pitanja.

Recenzenti su prof. dr. sc. Andrea Zlatar Violić i izv. Prof. dr. sc. Lidija Matošević.

Iz recenzija

Zbog svoje složene i precizne analize, dosljedne argumentacije i jasnog slijeda izvoda, ova je knjiga prava rijetkost. Ujedno, ona je i prvi sustavan prikaz hermeneutičke analize biblijskog teksta objavljen na našem jeziku.

prof. dr. sc. Andrea Zlatar Violić
Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Autorica zaključuje da hermeneutika i teologija nisu ni sukobljene ni konkurentne već discipline koje uspostavljaju međusobni dijalog. Hermeneutički obrat potiče teološku egzegezu i teologiju na opetovano čitanje biblijskoga teksta i otkrivanje novih slojeva značenja te otkrivanje polifonijskog ustroja Objave kao teologije nade.

izv. prof. dr. sc. Lidija Matošević
Sveučilišni centar za protestantsku teologiju
Matija Vlačić Ilirik
Sveučilišta u Zagrebu

Izvadak iz knjige

Preuzmi

Arhiva objava Arhiva objava