Dan reformacije i Dan Teološkog fakulteta Matija Vlačić Ilirik

Arhiva objava

Dan reformacije i Dan Teološkog fakulteta Matija Vlačić Ilirik

Martin Luther na slici Lucasa Cranacha Starijeg

Na današnji dan prije točno 499 godina čuvenim događajem pribijanjem 95 teza na vrata crkvene građevine u Wittenbergu, Martin Luther je pokrenuo vjerski i društveni pokret koji je vrlo brzo promijenio tadašnju europsku civilizaciju i značajno preoblikovao kršćanstvo onoga vremena. Učinci reformacijskog pokreta su brojni i dalekosežni, a na našim prostorima još i danas nedovoljno uvaženi. Na današnji dan se prisjećamo te važne povijesne prekretnice dok promišljamo našu sadašnjost i radimo za bolju budućnost.

No, Dan reformacije ujedno je i Dan našega fakulteta. Naime, 31. listopada 1976. s radom je počeo teološki fakultet kojeg su zajednički osnovale Evangelička crkva i Savez baptističkih crkava. Nazvan po najglasovitijem hrvatskom reformatoru, Matiji Vlačiću Iliriku, fakultet otada djeluje neprekidno punih četrdeset godina. Do konca prošloga stoljeća bio je smješten u zgradi u Gundulićevoj ulici da bi se u prvim godinama ovoga stoljeća premjestio u Radićevu ulicu. Nakon više od deset godina djelovanja u tom prostoru, Fakultet seli u prostore Sveučilišta u Zagrebu (Ivana Lučića 5-6). Stoga danas sa zahvalnošću gledamo u prošlost i okrećemo se prema godinama koje dolaze.

Svim vjernicima crkava Reformacije i reformacijske baštine čestitamo Dan reformacije, a svim sadašnjim i bivšim studentima i nastavnicima čestitamo 40. obljetnicu djelovanja Fakulteta!

Arhiva objava