Arhiva objava

T. H. L. Parker: Jean Calvin – Životopis

15.93 

Naslov izvornika: John Calvin. A Biography
Jezik izvornika: Engleski
Prijevod: Hazim Yahya
Broj stranica: 239
Godina izdanja: 2007.
ISBN: 978-953-7307-10-3
Uvez: Meki
Biblioteka: Bibliotheca Flaciana

U sedmom svesku Bibliothece Flaciana Thomas Henry Louis Parker, poznati proučavatelj Calvinova života i djela, koristio se u ovoj studiji opsežnom izvornom građom – Calvinovom osobnom prepiskom, registrima i kronikama – kako bi predočio zanimljiv i izazovan životopis ovoga velikog reformatora.

Opis

Započinjući s opisom religijskoga i političkog života u šesnaestom stoljeću, Parker nas vodi kroz Calvinovu mladost, školovanje i život u Parizu, Orléansu i Bourgesu. Detaljnim prikazom tadašnjega sveučilišnog života i studija, daje nam nove uvide u uvjete i okolnosti studentskog života u Calvinovo vrijeme, te u njegov kasniji rad u Ženevi kao propovjednika, bibličara i teologa. Izložene su također i vjersko-političke posljedice Calvinova djelovanja u Ženevi. Parker nadalje analizira sadržaj Calvinovih Institucija – klasičnoga protestantskog iskaza kršćanske vjere, gdje su na sustavan način predočeni središnji teološki nauci reformacije, a opisan je također i Calvinov odnos prema drugim crkvama u Francuskoj, Njemačkoj i Engleskoj.

Ova Parkerova knjiga već je desetljećima u svijetu prepoznata kao jedan od temeljnih priručnika za izučavanje Calvinova života i djela. Njezin hrvatski prijevod omogućit će studentima lakše snalaženje u šarenilu europske reformacije 16. stoljeća, a rado će je prihvatiti svi čitatelji zainteresirani za povijest rane švicarske reformacije; posebice, dakako, i vjernici naših reformiranih crkava koje svoje podrijetlo vuku iz Calvinova učenja.

Iz knjige

Naša pripovijest govori o čovjeku reda i mira koji je bio rođen u svijetu sukoba. Premda je bio konzervativan po prirodi, odgoju i uvjerenju, njegove su ideje postale među nejrevolucionarnijima u Europi. Poredak, aristokratski po svojoj tendenciji, koji je on cijenio i utemeljivanju kojega je posvetio svoj život, postao je jednom od platformi demokracije u narednim stoljećima. Njegova teologija bila je u temeljima toliko staromodna da je izgledala kao nešto potpuno novo. On sâm, čovjek koji je volio zasjenjene puteljke i povučene gajeve, bio je prisiljen upustiti se u veoma tešku i napornu službu među sumnjičavim strancima. I konačno, on, čovjek koji je bolje od bilo koga u svome stoljeću razumijevao potrebu za jedinstvom, vidjet će, prije no što umre, ne samo tri velike “Crkve” u Europi (jedna od njih priznala ga je za svog vođu), već i religijske razdore koji će prerasti u prvi od okrutnih građanskih ratova ...”

Izvadak iz knjige

Preuzmi

Arhiva objava Arhiva objava