Arhiva objava

Samuel Wells i Ben Quash s Rebekom Eklund: Uvod u kršćansku etiku

31.85 

Naslov izvornika: Introducing Christian Ethics, 2nd edition
Jezik izvornika: Engleski
Prijevod: doc. dr. sc. Marina Miladinov
Broj stranica: 572
Godina izdanja: 2020.
ISBN: 978-953-7307-30-1
Uvez: Meki
Biblioteka: Bibliotheca Flaciana

Knjiga Uvod u kršćansku etiku XXI. je svezak niza Bibliotheca Flaciana.

Opis

Zašto je ova knjiga značajna?

Ponajprije, u Hrvatskoj su etička pitanja posljednjih godina zadobila vrlo važno mjesto u javnome prostoru, ali i u akademskoj zajednici i privatnom životu pojedinaca. Ta pitanja, s kojima se naša javnost uglavnom po prvi puta susreće, traže kompetentne odgovore, kao i smještaj u njihov povijesni kontekst u kojemu su se razvijala i artikulirala. Budući da naš prostor pati od pomanjkanja djela koja kvalitetno obrađuju ključne pojmove kršćanske etike, njezinu povijest te utjecaj na filozofsku i drugu misao (kao i povratni utjecaj humanističke, društvene i prirodoznanstvene misli na kršćansku etiku), ova će knjiga pomoći ispuniti tu prazninu.

Nadalje, u današnjemu svijetu rastućeg etičkoga pluralizma, ali i u Hrvatskoj gdje se on tek pomalja, mnogi se nalaze u nedoumici glede formiranja vlastitoga etičkoga stajališta. Za kršćane je stoga od presudne važnosti imati na raspolaganju literaturu koja nudi višestruku pomoć – ovo djelo tako obrađuje povijest kršćanske etike, istražuje dominantne etičke pravce u kršćanskoj etici, te izlaže glavna pitanja koja postavlja i s kojima se susreće kršćanska etika (možemo npr. istaknuti problematiku odnosa između crkve i države, pravednog društva, odnosa bogatih i siromašnih, etiku masovne komunikacije, ali i pitanja prijateljstva, muških i ženskih identiteta, granica braka i obitelji, istospolnih odnosa, kao i problematiku kontracepcije, potpomognutog začeća i genetskog inženjeringa, pobačaja, samoubojstva i eutanazije).

Iz predgovora

“U vremenu kada se mahom poseže za brzim rješenjima i nedovoljno promišljenim odgovorima, kada se u spornim pitanjima određene vrijednosti vrlo često zastupaju sukladno njihovom ideološkom predznaku (a ne stvarnom sadržaju), kršćani bi trebali primjerom ukazati na mogućnost »drukčijeg puta«… Zato ova knjiga može postati nezaobilazni udžbenik svima koji tek počinju otkrivati svijet kršćanske etike, bez obzira na to radi li se o formalnom, sveučilišnom obrazovanju ili nekoj drugoj razini edukacije. Knjiga može biti od neprocjenjive koristi pastorima, svećenicima i ostalim crkvenim službenicima u njihovom svakodnevnom pastoralnom radu koji od njih neprekidno zahtijeva donošenje etičkih prosudbi i dušobrižničko postupanje u etički zahtjevnim situacijama. Povrh toga, treći dio knjige donosi pregled kršćanskih pokušaja artikulacije odgovora na neka od najaktualnijih pitanja postavljenih pred čovječanstvo 21. stoljeća, pa u tom smislu ovo djelo progovara i svima koji radoznalo žele poslušati kršćanski doprinos suvremenom dijalogu.”

dr. sc. Enoh Šeba

O autorima

Samuel Wells je vikar u mjestu St Martin-in-the-Fields, ugledni teolog, propovjednik, pastor, pisac i radijski autor. Također je gostujući profesor kršćanske etike na King’s Collegeu u Londonu. 

Ben Quash je profesor kršćanstva i umjetnosti na King’s Collegeu u Londonu. 

Rebekah Eklund je docentica teologije na Loyola University Maryland u Baltimoreu, gdje predaje teologiju, etiku i kršćansko Pismo. 

Izvadak iz knjige

Preuzmi

Arhiva objava Arhiva objava