Arhiva objava

Martin Luther: Veliki i Mali katekizam

100.00 kn

Naslov izvornika: D. Martin Luthers Werke. Kritische Gesamtausgabe. 30. Band, Erste Abteilung. Weimar: Hermann Böhlaus Nachfolger, 1910.
Jezik izvornika: Njemački
Prijevod: dr. sc. Marina Miladinov
Broj stranica: 114
Godina izdanja: 2009.
ISBN: 978-953-7307-20-2
Uvez: Meki
Biblioteka: Bibliotheca Flaciana

Trinaesti svezak Bibliothece Flaciana po prvi puta na hrvatskom jeziku donosi kritičko izdanje Lutherova Velikoga i Malog katekizma, priređeno iz renomiranog weimarskoga izdanja (Kritische Gesamtausgabe. 30. Band,1910.). Weimarsko izdanje najveće je i najbolje izdanje Lutherovih djela (prvi svezak objavljen je 1883.) i preduvjet je za mjerodavno proučavanje Lutherove teološke misli.

Opis

Martin Luther, krivnjom i osjećajem vlastite nedostatnosti potišten čovjek kasnoga srednjega vijeka, tih i skroman redovnik u katoličkom redu sv. Augustina, duboko promišljen i temeljito učen genij kršćanske teologije te neustrašiv i nezaustavljiv crkveni i društveni reformator šesnaestoga stoljeća, ovim je svojim djelima odgovorio na pitanja svoga vremena koja su na značajan način pitanja koja su s nama još i danas … Fokus Lutherovih katekizama može se današnjem čitatelju učiniti kao usko povezan uz razne crkvene dogme i teološke posebitosti protestantizma. Takav je stav samo dio šireg značenja ovih tekstova. Njihov im je povijesni kontekst odredio jezik i sadržaj, a njihov je književni stil poznat još iz antike. Lutherov je izravan uzor naravno sv. Augustin i njegov „Enchiridion“. Baš kao i kod i sv. Agustina, Lutherov tretman općih mjesta kršćanske teologije iznenađuje čitatelja svojom jasnoćom … Gotovo je nemoguće sažetije prikazati osnovne postavke kršćanskih odgovora na pitanje o ljudskoj egzistenciji bez da se u procesu izgubi dubina i širina te gotovo neiscrpna mudrost koja proizlazi iz naoko jednostavnih tvrdnji.

Iz predgovora hrvatskom izdanju

Izvadak iz knjige

Preuzmi

Arhiva objava Arhiva objava