Arhiva objava

Karl Barth: Uvod u evangeličku teologiju

10.62 

Naslov izvornika: Einführung in die evangelische Theologie
Jezik izvornika: Njemački
Prijevod: dr. sc. Marina Miladinov
Broj stranica: 128
Godina izdanja: 2007.
ISBN: 978-953-7307-05-9
Uvez: Meki
Biblioteka: Bibliotheca Flaciana

Riječ je o djelu u kojem autor nastoji odgovoriti na naizgled jednostavno i jednoznačno pitanje: Što je evangelička teologija?

Opis

Autor se hvata ukoštac s temeljnim temama protestantske teologije – pitanjem objave, pitanjem Svetoga Pisma kao svjedočanstva o objavi, ulogom zajednice vjernika u procesu prenošenja objave. Posebnu pažnju pridaje i međuodnosu Pisma, tradicije i Crkve. Specifičnost ovoga djela, između ostaloga, skriva se u činjenici da iako naslovljeno “Uvod u evangeličku teologiju”, ono nudi daleko više no što bi to mogao jedan konfesionalno omeđeni dokument ili monografija.

O autoru

Karl Barth, rođen u Švicarskoj 1886., bio je svećenik Reformirane crkve. Nakon objavljivanja svog komentara Poslanice Rimljanima postaje poznat u međunarodnoj teološkoj javnosti. Zahvaljujući izuzetno dobroj recepciji ovog njegovog djela ponuđeno mu je zvanje honorarnog profesora teologije na katedri reformirane teologije Georg-August Univerziteta u Göttingenu (Njemačka). Svojim originalnim teološkim radom, a posebice svojom voluminoznom Crkvenom dogmatikom, još se za života profilirao kao jedan od najvećih teologa dvadesetog stoljeća.

Iz predgovora

“U ovoj knjižici koju je Barth napisao pred konac svoga života sažeti su rezultati onoga što je tijekom svoje teološke egzistencije spoznavao i zastupao na području teologije. Nadamo se da će ova knjiga u hrvatskoj teološkoj i široj javnosti biti doprinos boljem razumijevanju i primjerenijem vrednovanju protestantske teološke baštine, a samim time i doprinos ekumenizmu, te da će biti od koristi ne samo studentima teologije, teolozima i pastorima, već i široj kršćanskoj zajednici. Jer, kao što Barth kaže: “Vjernička zajednica koja je budna i svjesna svoga naloga i svoje zadaće u svijetu nužno će kao takva … biti teološki zainteresirana zajednica.””

izv. prof. dr. sc. Lidija Matošević

Izvadak iz knjige

Preuzmi

Arhiva objava Arhiva objava