Arhiva objava

Christian Grethlein: Pedagogija zajednice vjernika

19.91 

Naslov izvornika: Gemeindepädagogik
Jezik izvornika: Njemački
Prijevod: dr. sc. Marina Miladinov
Broj stranica: 280
Godina izdanja: 2011.
ISBN: 978-953-7307-22-6
Uvez: Meki
Biblioteka: Bibliotheca Flaciana

U nakladi Teološkog fakulteta Matija Vlačić Ilirik izdan je petnaesti svezak Bibliothece Flaciane. Riječ je o knjizi Christiana Grethleina Pedagogija zajednice vjernika.

Opis

Ova knjiga donosi kvalitetan prikaz stanja u znanstvenom bavljenju katehezom koji svoju važnost crpi i iz prisutnosti problema koji nastaju kao popratna pojava sekularizacije: raskid s tradicijom i njezinim vrijednostima, visoka stopa napuštanja Crkve, iščezavanje religiozne socijalizacije u obitelji. Osim toga, posebnost djela krije se i u implicitnoj ekumeničnosti – iako u prvom redu smjera pružiti naputke za protestantsku katehetiku, osjetljivost za povijesni razvoj katehetike i ekumensko ozračje crkvenosti danas, knjigu čini korisnom ne samo u informativnom nego i u praktično-konstruktivnom smislu za pripadnike različitih kršćanskih tradicija.

Struktura knjige slijedi zanimljivu zamisao – naime, osnovna tema, kateheza svih životnih dobi, razmatra se kroz tri prizme. Autor glavna područja kateheze – krsnu katehezu, kateheze predškolske dobi, crkveni odgoj školske djece, katehezu potvrđenika, katehezu mladih, katehezu odraslih, katehezu osoba starije dobi – najprije temeljito raščlanjuje iz povijesne perspektive. Promatranjem povijesnih razvoja i promjena u svakoj od tih kategorija nastoji čitateljima objasniti uzročnike i razloge za trenutno stanje na području katehetike. Suvremena situacija prizma je kroz koju se tematika razrađuje u drugom dijelu knjige. Djelo je pisano jasno i pregledno, a sastavni dijelovi knjige su skladno ukomponirani tako da omogućavaju neometano iščitavanje i prikupljanje informacija.

Izvadak iz knjige

Preuzmi

Arhiva objava Arhiva objava