Arhiva objava

Bernd Moeller i Raymund Kottje: Ekumenska povijest Crkve 3

180.00 kn

Naslov izvornika: Ökumenische Kirchengeschichte. Bd. III: Neuzeit
Jezik izvornika: Njemački
Prijevod: dr. sc. Marina Miladinov
Broj stranica: 366
Godina izdanja: 2008.
ISBN: 978-953-7307-16-5
Uvez: Meki
Biblioteka: Bibliotheca Flaciana

Ekumenska povijest Crkve 3, čiji su urednici Bernd Moeller (1931-) i Raymund Kottje (1926-), priznati stručnjaci za crkvenu povijest, upotpunila je trogodišnji projekt prevođenja i izdavanja Ekumenske povijesti Crkve.

Opis

Ovaj svezak obuhvaća povijest europskih crkava u ranom novom vijeku (1648.-1803.), potom cijelo 19. stoljeće i godine pred Prvi svjetski rat (do 1914.). Slijedi razdoblje 20. stoljeća, te potom zasebni dio koji tretira Ekumenski pokret u 20. stoljeću. Knjizi je pridodan urednički pogovor (O smislu i granicama „Ekumenske povijesti Crkve“), te opširna bibliografija i kazalo. Premda je knjiga prvenstveno priređena kao fakultetski udžbenik, prikladna je i kao referentni priručnik za stručnjake.

Iz predgovora hrvatskom izdanju

Treći svezak zaokružuje naš trogodišnji projekt prevođenja Ekumenske povijesti Crkve i pred čitateljem se nalazi njegov možda najintrigantniji dio – ili barem onaj koji je kod autora koji su na njemu surađivali potaknuo najživlju debatu. Komentari kolega iz drugih konfesija postaju brojniji i duži, a za razdoblje Trećega Reicha i odnosa papinstva prema nacističkom režimu i veoma žučljivi. Mogli bismo se zapitati je li takav pristup doista pridonio interkonfesionalnom zbližavanju, što urednici ističu kao prvenstveni cilj objavljivanja povijesti Crkve u ovakvom obliku, ali svakako je obogatio crkvenu historiografiju za jedno sasvim originalno i poučno djelo, koje se može čitati kao napeta knjiga, upotrebljavati kao udžbenik ili ciljano otvarati na određenom mjestu kao referentni priručnik.

Marina Miladinov

Izvadak iz knjige

Preuzmi

Arhiva objava Arhiva objava