Arhiva objava

Alister McGrath: Uvod u kršćansku teologiju

23.89 

Naslov izvornika: Christian theology: An introduction
Jezik izvornika: Engleski
Prijevod: Zoran Grozdanov
Broj stranica: 566
Godina izdanja: 2006.
ISBN: 978-953-7307-04-2
Uvez: Meki
Biblioteka: Bibliotheca Flaciana

Knjiga Alistera McGratha Uvod u kršćansku teologiju objavljena je u suizdavaštvu Teološkog fakulteta Matija Vlačić Ilirik i izdavačke kuće Ex Libris.

Nema na zalihi

Opis

Riječ je o djelu koje obrađuje povijest kršćanske teologije i predstavlja uvod u kršćansku teološku misao. Autor je veoma poznati i priznati anglikanski teolog, predavač na Oxfordu (V. Britanija) i autor većega broja knjiga prevođenih na mnoge svjetske jezike.

Ovo djelo na originalan, jezgrovit i veoma jasan način uvodi čitatelje u temeljne pojmove kršćanske teologije, kao i u njezin idejno-povijesni razvoj, pojašnjavajući metode i okvire u kojima se teologija razvijala. Kao znanstveno djelo prihvaćeno je na mnogim teološkim visokim učilištima kao standardni udžbenik, posebice što na kraju svakoga poglavlja uvodi u moguća pitanja koja nastaju iz čitanja poglavlja te nudi opsežnu bibliografiju o svakom poglavlju čime pristup problematici postaje istodobno aktualan i jednostavan.

U usporedbi s drugim djelima ovakve vrste ovo se djelo odlikuje znanstvenom strogošću, preglednošću i širinom pristupa što je posebice važno u ekumenskom kontekstu te pokazuje autorovu upućenost u problematiku. Objavljivanje ovoga djela omogućuje prije svega studentima teologije, ali i onima drugih društvenih i humanističkih znanosti kao i svima zainteresiranima za teološku misao i baštinu, ekumenski utemeljen pristup osnovama teologije.

Iz predgovora

Ova je knjiga napisana iz uvjerenja da je teologija jedno od najuzbudljivijih područja koje se može proučavati. Ulaskom kršćanstva u novu fazu širenja … proučavanje teologije i dalje će igrati ključnu ulogu u suvremenoj intelektualnoj kulturi… Ova knjiga nema namjeru nešto propisivati. Ne želi govoriti čitateljima što treba vjerovati, već im želi objasniti što se vjerovalo kako bi im pomogla zauzeti stav o tim pitanjima, prikazujući im dostupne mogućnosti i njihove povijesne izvore, osposobljujući ih tako za razumijevanje njihovih prednosti i slabosti.

Alister McGrath

Izvadak iz knjige

Preuzmi

Arhiva objava Arhiva objava