Telefon: 01 48 28 915 i 48 28 917 mvi@tfmvi.hr

Bernd Moeller i Raymund Kottje: Ekumenska povijest Crkve 3

 

Ekumenska povijest Crkve 3, čiji su urednici Bernd Moeller (1931-) i Raymund Kottje (1926-), priznati stručnjaci za crkvenu povijest, upravo je izašla iz tiska, čime je dogotovljen trogodišnji projekt prevođenja i izdavanja Ekumenske povijesti Crkve.

Ovaj svezak obuhvaća povijest europskih crkava u ranom novom vijeku (1648.-1803.), potom cijelo 19. stoljeće i godine pred Prvi svjetski rat (do 1914.). Slijedi razdoblje 20. stoljeća, te potom zasebni dio koji tretira Ekumenski pokret u 20. stoljeću. Knjizi je pridodan urednički pogovor (O smislu i granicama „Ekumenske povijesti Crkve“), te opširna bibliografija i kazalo. Premda je knjiga prvenstveno priređena kao fakultetski udžbenik, prikladna je i kao referentni priručnik za stručnjake.

Iz predgovora hrvatskom izdanju:

Treći svezak zaokružuje naš trogodišnji projekt prevođenja Ekumenske povijesti Crkve i pred čitateljem se nalazi njegov možda najintrigantniji dio – ili barem onaj koji je kod autora koji su na njemu surađivali potaknuo najživlju debatu. Komentari kolega iz drugih konfesija postaju brojniji i duži, a za razdoblje Trećega Reicha i odnosa papinstva prema nacističkom režimu i veoma žučljivi. Mogli bismo se zapitati je li takav pristup doista pridonio interkonfesionalnom zbližavanju, što urednici ističu kao prvenstveni cilj objavljivanja povijesti Crkve u ovakvom obliku, ali svakako je obogatio crkvenu historiografiju za jedno sasvim originalno i poučno djelo, koje se može čitati kao napeta knjiga, upotrebljavati kao udžbenik ili ciljano otvarati na određenom mjestu kao referentni priručnik.

Prevoditeljica knjige je dr. Marina Miladinov, teološku redakturu potpisuje dr. Lidija Matošević, a teološko-jezičnu lekturu Ruben Knežević. Ovo je deveti svezak u nizu Bibliothece Flaciane. Cijena knjige je 180 kuna.

Izvadak iz knjige preuzmite ovdje!

 

 

Informacije i narudžbe na:

tel. 01 48 28 915

e-mail: izdavastvo@tfmvi.hr

ili putem ovoga obrasca:

7 + 4 =

Share This