Arhiva: Uncategorized

Naslovnica knjige The Christian Right in Europe.

The Christian Right in Europe

Upravo je kod izdavača Transcript Verlag objavljena knjiga radova o pokretima, umrežavanjima, vrednotama i utjecaju kršćanske desnice na religijskom, društvenom i političkom području, naslovljena The Christian Right in Europe.

Knjiga predstavlja pregled tih pokreta po zemljama u Europi, a o Hrvatskoj su tekstove napisali Zoran Grozdanov s našega Centra i Nebojša Zelič s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. O knjizi je poznati američki sociolog Jose Casanova napisao: “Vrlo vrijedna zbirka empirijskih studija koja pokriva čitavu Europu. Knjiga pokazuje da je nastanak kršćanske desnice novi, epohalni i kvaziglobalni fenomen, potaknut globalizacijom kulturalnih ratova i učvršćenjem različitih mreža u moralističku internacionalu.”

Knjiga je u cijelosti dostupna ovdje.

Nastupno predavanje dr. sc. Bruna Velčić

Dr. sc. Bruna Velčić održat će U petak, 17. studenoga 2023. od 11:00 do 11:45 sati
u okviru predmeta Uvod u Stari zavjet 1 nastupno predavanje pred nastavnicima i
studentima u vezi s izborom u naslovno znanstveno-nastavno zvanje docenta u
znanstvenom području humanističkih znanosti, znanstveno polje teologija, na
Sveučilišnom centru za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik.

Naslov teme nastupnog predavanja je “Svećenički spis (P) u suvremenom
istraživanju Petoknjižja”
i održat će se u dvorani D3 Sveučilišnoga centra za
protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik
.

Logo Centra za mirovne studije.

Volontiranje u CMS-u

Centar za mirovne studije do 9. veljače ponovno otvara poziv za nove volontere i volonterke s kojima će zajedno doprinositi stvaranju društva dobrodošlice i otvorenosti.

Angažman volonterki i volontera je značajna pomoć za svakodnevni život, podršku integraciji izbjeglica i migranata u hrvatsko društvo, njihovom osnaživanju u novom političkom i kulturnom kontekstu kao i pomoć u izgradnji integracijskih politika.

Za volontere i volonterke to je prilika za edukaciju o sustavu međunarodne zaštite i konceptu integracijskih politika i praksi, aktivistički doprinos i iskustvo direktnog rada na različitim područjima integracije prema afinitetu, struci ili interesu.

Više informacija o prijavama i volontiranju u CMS-u možete pronaći ovdje.

Denis Mihoković i Laura Soče u Jutarnjem listu.

Novi zakon o osobnoj asistenciji

Jučer je u Jutarnjem listu izašla priča o našim kolegama Denisu Mihokoviću i Lauri Soče te njihovim asistentima Lovri Šuste i Iskri Lukačić.

Prema novom prijedlogu Zakona o osobnoj asistenciji, koji treba stupiti na snagu 1. srpnja 2023. godine, roditelji njegovatelji izgubit će pravo na osobnog asistenta za svoju djecu.

Ovaj zakon, u ovom obliku, doveo bi u pitanje daljnju mogućnost studiranja naših kolega kojima je potrebna neprekidna asistencija u obavljanju najjednostavnijih svakodnevnih aktivnosti, uključujući praćenje nastave i učenje za ispite.

Članak na stranicama Jutarnjeg lista možete pronaći ovdje.