Category Archives: Događaji

Kako je prošla promocija? (FOTO)

U akademskoj godini u kojoj Sveučilište u Zagrebu obilježava 350 godina svojeg postojanja i djelovanja, Sveučilišni centar za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik održao je svečanu promociju svojih prvostupnika i magistara koji su ta zvanja stekli dovršetkom studija tijekom posljednje dvije akademske godine (2016./2017. i 2017./2018.). Ovaj skup, održan 14. studenog 2018. u auli Sveučilišta u Zagrebu, ujedno je i prva svečanost promocije u okrilju Sveučilišnog centra koji u potpunosti nastavlja aktivnosti i poslanje svojeg prethodnika, Teološkog fakulteta Matija Vlačić Ilirik. Na njemu je svoju diplomu primilo jedanaestero prvostupnica i prvostupnika teologije, kao i petero magistri i magistara teologije. Inače, u navedenom razdoblju preddiplomski studij je završilo 18 studenata/ica, a diplomski studij 6 studenata/ica.

Feminizam, religija i teologija

U srijedu, 16. svibnja 2018. u auli Sveučilišta u Zagrebu gostovala je čuvena rimokatolička teologinja Elisabeth Schüssler Fiorenza i održala predavanje pod naslovom Feminizam, religija i teologija. Po završetku svojeg izlaganja prof. dr. Schüssler Fiorenza je spremno odgovarala na pitanja slušateljstva, a audio zapis čitavog događanja možete preslušati na Mixcloudu.

Moltmann gostovao u Zagrebu! (foto)

Protestantski teolog Jürgen Moltmann gostovao je prošloga tjedna (13. prosinca) u Zagrebu, a na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sudjelovao je u razgovoru na temu Revolucija, vjera i budućnost.

Detaljnije izvješće o važnijim detaljima ovog događaja pogledajte u članku Novoga lista, a ovdje možete pogledati foto-galeriju.

Održan međunarodni simpozij o reformaciji

U petak 24. 11. 2017. u auli Sveučilišta u Zagrebu održan je međunarodni simpozij Reformacija: globalni događaj u lokalnoj perspektivi. Organizator simpozija je Sveučilišni centar za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik, Sveučilište u Zagrebu, a suorganizator Institut za društvena istraživanja u Zagrebu. Simpozij je organiziran u povodu obilježavanja petstote obljetnice reformacije u Europi. Kao izlagači na simpoziju su se okupili ne samo teolozi različitih kršćanskih konfesija (rimokatoličke, pravoslavne i protestantske), već i sociolozi, povjesničari, teoretičari književnosti, komunikolozi kako iz Hrvatske tako i iz Njemačke (Muenster), Bosne i Herzegovine (Sarajevo) te Srbije (Beograd). Simpozij je organiziran uz financijsku potporu Grada Zagreba te organizacijsku podršku Sveučilišta u Zagrebu.