Telefon: 01 48 28 915 i 48 28 917 mvi@tfmvi.hr

U utorak, 31. listopada 2017. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu s početkom u 17 sati održat će se svečana akademija povodom 500. obljetnice Dana reformacije izravan prijenos na prvom programu Hrvatske radiotelevizije.

Akademija se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora g. Gordana Jandrokovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske g. Andreja Plenkovića te gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića.

Od 1517. i početka reformacije, temeljna načela tog pokreta (Samo Pismo – sola Scriptura, samo milost – sola Gratia i samo vjera – sola Fide) koji je obilježio duhovnu, političku, društvenu i kulturnu sliku Europe, imaju značajnog odjeka i hrvatskim zemljama. Usprkos snažnom protureformacijskom djelovanju, u Hrvatskoj se osnivaju i djeluju brojne protestantske crkve, a kontinuitet tog djelovanja vidljiv je sve do današnjih dana i djelovanja protestantskih i crkava reformacijske baštine koje su organizatori svečane akademije.

Svečanim obilježavanjem 500. obljetnice Dana reformacije, Hrvatska se pridružuje brojnim državama u Europi i svijetu koje obilježavaju ovaj važan dan u svjetskoj povijesti. Na svečanoj akademiji sudjelovat će predstavnici vjerskog, društvenog i političkog života Hrvatske, a bit će dodijeljena i posebna priznanja pojedincima koji su svojim radom doprinijeli afirmaciji protestantskih i crkava reformacijske baštine u Hrvatskoj. Za naš Centar posebno je važno da će među dobitnicima ovih priznanja biti i prof. dr. sc. Alojz Jembrih, te prof. dr. sc. Siniša Zrinščak.

Share This