Telefon: 01 48 28 915 i 48 28 917 mvi@tfmvi.hr

Martin Luther: Veliki i Mali katekizam

 

Trinaesti svezak Bibliothece Flaciana po prvi puta na hrvatskom jeziku donosi kritičko izdanje Lutherova Velikoga i Malog katekizma, priređeno iz renomiranog weimarskoga izdanja (Kritische Gesamtausgabe. 30. Band,1910.). Weimarsko izdanje najveće je i najbolje izdanje Lutherovih djela (prvi svezak objavljen je 1883.) i preduvjet je za mjerodavno proučavanje Lutherove teološke misli.

Martin Luther, krivnjom i osjećajem vlastite nedostatnosti potišten čovjek kasnoga srednjega vijeka, tih i skroman redovnik u katoličkom redu sv. Augustina, duboko promišljen i temeljito učen genij kršćanske teologije te neustrašiv i nezaustavljiv crkveni i društveni reformator šesnaestoga stoljeća, ovim je svojim djelima odgovorio na pitanja svoga vremena koja su na značajan način pitanja koja su s nama još i danas … Fokus Lutherovih katekizama može se današnjem čitatelju učiniti kao usko povezan uz razne crkvene dogme i teološke posebitosti protestantizma. Takav je stav samo dio šireg značenja ovih tekstova. Njihov im je povijesni kontekst odredio jezik i sadržaj, a njihov je književni stil poznat još iz antike. Lutherov je izravan uzor naravno sv. Augustin i njegov „Enchiridion“. Baš kao i kod i sv. Agustina, Lutherov tretman općih mjesta kršćanske teologije iznenađuje čitatelja svojom jasnoćom … Gotovo je nemoguće sažetije prikazati osnovne postavke kršćanskih odgovora na pitanje o ljudskoj egzistenciji bez da se u procesu izgubi dubina i širina te gotovo neiscrpna mudrost koja proizlazi iz naoko jednostavnih tvrdnji. /Iz predgovora hrvatskom izdanju/

Prevoditeljica knjige je dr. sc. Marina Miladinov, teološku redakturu potpisuje dr. sc. Lidija Matošević, a teološko-jezičnu lekturu Ruben Knežević. Opseg je knjige 114 stranica, a cijena iznosi 100 kuna.

Izvadak iz knjige preuzmite ovdje!

 

Informacije i narudžbe na:

tel. 01 48 28 915

e-mail: izdavastvo@tfmvi.hr

ili putem ovoga obrasca:

13 + 1 =

Share This