Telefon: 01 48 28 915 i 48 28 917 mvi@tfmvi.hr

Aula rektorata sveučilišta u Zagrebu bila je 7. studenog 2014. poprište svečane promocije kojom su obilježena dva značajna događaja. Najprije je održana promocija prvostupnika koji su dovršili trogodišnji preddiplomski sveučilišni studij Protestantska teologija. Radi se o prvim generacijama koje su studirale po bolonjskom programu čiji je nositelj Sveučilište u Zagrebu, jedinoga studija na sveučilišnoj razini ne samo u Hrvatskoj, nego i u bližoj okolini. Taj studij uspješno je završilo ukupno 32 studenata, a njima, njihovim roditeljima, rodbini i prijateljima prigodnim riječima su se obratili prorektorica zagrebačkoga sveučilišta prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, dekan Fakulteta prof. dr. sc. Vitomir Belaj, te voditelj studija Protestantska teologija, prof. dr. sc. Siniša Zrinščak.

U nastavku je održana svečanost promocije diplomiranih teologa koji su dovršili svoje petogodišnje obrazovanje prema studijskom programu kojega je Teološki fakultet Matija Vlačić Ilirik izvodio sve do pokretanja novih, bolonjskih studijskih programa. Tih 22 studenata predstavlja posljednje generacije studenata teologije koji su studirali po predbolonjskom sveučilišnom programu. Tom prigodom okupljene su, uz dekana, pozdravili i Željko Mraz, predsjedavajući fakultetskog Senata i doc. dr. sc. Lidija Matošević, zamjenica voditelja studija Protestantska teologija.

Ovaj dan će zasigurno ostati zabilježen kao izrazito bitan datum u povijesti ustanove. S obzirom na događanja i razvoj Fakulteta u proteklih desetak godina, opravdano je ustvrditi da se radi o danu u kojem su se na simboličan način susreli prošlost (Fakultet djeluje još od 1976. godine) i budućnost ove ustanove i studija teologije. Stoga je to nesumnjivo bio vrlo svečan i neponovljiv trenutak u
kojem se zatvorilo dosadašnje, a otvorilo novo poglavlje u povijesti kako Teološkoga fakulteta Matija Vlačić Ilirik, tako u širem smislu i crkava reformacije i reformacijske baštine, te njihove prisutnosti u društvu i akademskoj zajednici. Svijest o takvoj specifičnosti ove prigode bila je nedvojbeno prisutna u ozračju i mislima svih prisutnih što je čitavom događaj dalo dodatnu dimenziju svečanosti i nesvakidašnjosti.

Share This