Telefon: 01 48 28 915 i 48 28 917 mvi@tfmvi.hr

 

Predstavljanje knjige “Njoj na spomen” autorice Elisabeth Schüssler Fiorenze naslovljeno “… i žensko stvori ga!” održano je u četvrtak, 24.11.2011. u prostorijama Baptističke crkve, Radićeva 30, Zagreb. O knjizi su s različitih aspekata govorile urednica dr.sc. Lidija Matošević, novozavjetničar dr. sc. Ksenija Magda te crkvena povjesničarka dr. phil. Anna Maria Gruenfelder.

Predstavljanjem ovoga vrijednoga teološkog naslova, izdavač Teološki fakultet Matija Vlačić Ilirik želio je ukazati na problematiku koja je u kršćanskim krugovima naših prostora dosad uglavnom bila prešućivana ili, u najboljem slučaju, marginalizirana. „Njoj na spomen“ ključna je knjiga koja je ubrzo nakon svojeg objavljivanja na izvorniku (prije tridesetak godina) postala prekretnicom i smjernicom u kasnijem razvoju feminističke teologije. Njezini zaključci aktualiziraju brojna pitanja, te potiču na promišljanje i diskusiju što je bio cilj i ovoga predstavljanja. Tri žene, vjernice i stručnjakinje u svojim područjima, uvele su prisutne u tematiku, te time nastojale potaknuti i raspravu. Nakon što je urednica knjige predstavila proces prevođenja i uređivanja hrvatskog izdanja ove knjige u svojim izlaganjima dr. sc. Magda i dr. sc. Gruenfelder oslovile su neka od sljedećih pitanja:

Jesu li žene bile među vođama rane Crkve i što nam o tome novozavjetni tekstovi govore, a što prešućuju?
Što se događa kada se povijest ranokršćanskih početaka prepriča iz jednog drugog kuta?
Može li feministička teologija pomoći biblijskoj teologiji, ponajprije u otkrivanju „zaboravljenih“ (žena) na stranicama Biblije?
Poziva li nas „žensko“ čitanje Novoga zavjeta na viziju radikalne jednakosti u kojoj neće biti marginaliziranih?
Gdje naše društvo, crkvu i obitelj zatiče autoričin poziv  na stvaranje „ženske kršćanske zajednice“, te kako ga razumjeti danas?

Dr. sc. Magda u svom je izlaganju predstavila autoricu knjige E. S. Fiorenzu te autoričin pristup tematici knjige kao feminstičko-teološku rekonstrukciju početaka kršćanstva. Više o sadržaju knjige i idejama iznijetim u njoj govorila je treća predstavljačica, povjesničarka dr. phil. Gruenfelder.

Share This